Lithium accu's veilig opslaan

Het veilig opslaan van lithium accu’s is een veelbesproken onderwerp. Hoe gaan we daar mee om in het dagelijks leven. De lithium accu’s, ook wel bekend als de lithium-ion batterij, vind u terug in bijvoorbeeld e-bikes, laptops, smartphones en elektrische auto’s. De lithium accu’s zijn zeer handig, omdat ze allereerst oplaadbaar zijn en daarnaast zeer lang mee gaan.

Ze zijn daardoor ook niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het geeft ons gemak van extra zuinige batterijen. Een lithium batterij gaat wel zeven keer langer mee dan de oude bekende alkaline batterij.

We hoeven geen batterijen meer weg te gooien. Wat we wel moeten doen, is een veilige opslag van de lithium accu’s. Kies daarom voor het bewaren ervan voor het juiste veiligheidsproduct.

Bekijk hier onze producten voor de opslag van lithium accu’s

Opslag lithium accu’s

Toename vraag naar lithium accu's

Er zijn twee verschillende lithiumbatterijen verkrijgbaar. De niet-oplaadbare, welke ook wel de lithium-metaal batterij heet. Deze vinden we bijvoorbeeld terug in horloges, maar ook in de vorm van een penlite batterij. Deze ‘gewone’ lithium batterij gebruikt zuivere lithium in metaalachtige vorm als basis.

De tweede variant is de oplaadbare, deze wordt ook wel de lithium-ion batterij genoemd, oftewel de lithium accu. Deze treffen we aan in mobiele telefoon, laptops, tablets, elektrische auto’s en e-bikes, maar ook in de luchtvaart. De lithium-ion accu’s gebruiken de lithiumverbindingen als basis. Om ze op te laden heeft u tevens een daarvoor geschikte oplader nodig.

De vraag naar lithium ion batterijen neemt alsmaar toe. De overheid wil zelfs dat we vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s produceren. Door de snelle toename in de vraag naar lithium accu’s is het van belang dat we ook snel handelen over een goede opslag van deze lithium-ion batterijen.

Elektrische fietsen veilig opslaan

Het gemak van een lithium accu vindt u bijvoorbeeld terug in de elektrische fiets. Tegenwoordig zien we steeds meer werknemers met een e-bike naar het werk komen. Veel bedrijven moedigen het leasen van elektrische fietsen dan ook aan om de duurzaamheid in het bedrijf te bevorderen.

Uiteraard heel goed, maar deze fietsen bevatten lithium accu’s. Heel handig, maar niet zo onschuldig als vele denken. Het is dan ook belangrijk dat werkgevers speciale opslag kasten aanbieden waar de e-bikes veilig kunnen worden gestald.

Opslag lithium accu’s

Brandgevaarlijk en onstabiel

Lithium accu’s hebben velen voordelen, maar het gaat niet geheel zonder risico. Deze accu’s zijn erg onstabiel wanneer ze overladen worden of aan extreme temperaturen worden blootgesteld. Ook wanneer ze vallen, kunnen ze veel schade aanrichten. De laatste jaren zijn de lithium accu’s wel verbeterd, maar nog altijd gaat er regelmatig iets mis.

Daardoor vormen lithium accu’s een groot veiligheidsrisico voor bedrijven, wanneer we ze niet goed opslaan. Het probleem is dat als er iets gebeurt, de gevolgen enorm groot kunnen zijn. Het gevaar van lithium batterijen schuilt in het ontwerp.

Iedereen kent de nieuwsberichten wel over ontplofte smartphones, laptops en zelfs auto’s die ‘spontaan’ in brand vliegen.

Het probleem is dat er geen intrinsiek veilige lithium batterij bestaat. Met ‘intrinsiek veilig’ bedoelen we dat een batterij pack niet vanzelf kan gaan branden. Zolang ze niet intrinsiek veilig zijn, moet je altijd correct omgaan met lithium accu’s en ze op de juiste manier opslaan.

Veilig opslaan van lithium accu in brandwerende opslagkast

Het is ten zeerste aan te raden om lithium ion accu’s veilig op te slaan in een speciaal daarvoor ontwikkelde brandwerende opslagkast. De oplaadkasten van Hiltra Barneveld B.V. hebben binnen in de kast een stroomvoorziening. Op deze manier kunnen de lithium accu’s veilig worden opgeladen. Daarnaast zijn de kasten van binnen en naar buiten brandwerend.

Vanwege de gecontroleerde stroomvoorziening is het risico op oververhitting minimaal. Mocht één van de lithium accu’s toch in brand gaan, dan blijft de brand voor een bepaalde periode binnen in de brandwerend kast.

Door de kast van een optioneel intern blussysteem en eventuele rookmelder te voorzien wordt u op tijd gewaarschuwd. Je hebt genoeg tijd om actie te ondernemen om de brand te doven.

Wettelijke regels omtrent veilig opslaan lithium ion batterijen

Er zijn nog geen wettelijke regels opgesteld omtrent het veilig opslaan van lithium ion batterijen. De nieuwe wet- en regelgeving van de PGS 37 is in de maak, de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 37. Deze nieuwe richtlijnen zijn pas op zijn vroegst eind 2021 gereed, tot die tijd is de PGS 15 van kracht.

Het gerenommeerde bureau Burghgraef van Tiel & Partners heeft (i.s.m. FSE Support) al in februari 2018 een award-winnende Visie gepubliceerd over het “Gebruik en Opslag van Lithium Batterijen”. Zij lopen daarmee vooruit op de landelijke regelgeving in de vorm van de PGS 37 richtlijn, welke een aanvulling is op de PGS 15.

Het is verstandig om niet te wachten totdat de PGS richtlijnen 37wordt toegepast. Advies is om nu al de juiste maatregelen te treffen op het gebied van veilig opslaan lithium accu’s.

Passief en actief opslaan lithium accu’s

Bij lithium accu’s is er onderscheid tussen passief en actief opslaan. Passief opslaan worden nieuwe of gebruikte lithium accu’s voor een bepaalde periode bewaard. Voor het opslaan van lithium accu’s adviseren wij altijd om de nieuwe en gebruikte batterijen gescheiden van elkaar te bewaren in een brandwerende opslagkast.

Bij actief opslaan worden lithium accu’s in de opslagruimte opgeladen met behulp van een daarvoor geschikte oplader. Tijdens het laden van een lithium accu ontstaat er warmte. Als deze warmte omslaat in hitte is er risico op brand. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de lithium batterij defect is of wanneer de lader of aansluitkabel kapot is.

In het ergste geval gaat uw hele bedrijf in vlammen op. Zeker wanneer grote hoeveelheden lithium-ion batterijen buiten werktijd worden geladen. Het grootste risico is een ‘thermal runaway’. Hierbij slaat de batterij als het ware op hol.

Dit kan ontstaan door:

  • Interne kortsluiting door een defect in een individuele cel.
  • Blootstelling aan vuur.
  • Een fout tijdens het opladen of ontladen van de cel.
  • Een storing in het batterij management systeem.
  • Slechte verbinding tussen de batterijen.
  • Schade door iets van buitenaf.

Uiteindelijk kan er zo brand ontstaan. Hierbij komen tevens giftige stoffen vrij, die gevaarlijk zijn voor bijvoorbeeld de brandweer en mensen in de omgeving.

Ons advies is om altijd de lithium ion batterijen veilig op te slaan in een brandwerende oplaad- en opslagkast of brandcompartimenten. Wilt u meer weten over het veilig opslaan van lithium-ion batterijen? Vraag bij ons een op maat gemaakte offerte aan.

Lithium ion accu’s opslaan op de juiste manier

Lithium accu’s worden steeds vaker gebruikt. Echter is er in de wat nog maar weinig geregeld over het gebruik en opslaan van lithium batterijen. De PGS beheerorganisatie gaat er richtlijnen voor schrijven. Deze zullen betrekking hebben op de bedrijfsmatig opslaan van een lithium accu en lithium batterij en daarnaast ook op energie opslagsystemen.

Bedrijven zijn volgens de regelgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) verplicht om gevaren tijdens het gebruik van materialen te beoordelen. En daarnaast deze gevaren met passende beschermingsmaatregelen tegen te gaan. Omdat er nog geen lithium wetgeving is voor het veilig opslaan, is het daarom aan de bedrijven zelf om geschikte veiligheidsmaatregelen te nemen.

Lithium accu’s en lithium batterijen opslaan op een veilige manier kan het beste in stevige, brandveilige kasten. Volg dit advies op, aangezien er ook steeds meer verzekeringsmaatschappijen zijn die al voorwaarden hebben opgenomen voor brand- en gevolgschade welke aanwijsbaar zijn veroorzaakt door lithium batterijen.

Zorg dat u niet te laat bent, neem daarom nu alvast veilige maatregelen voor uw bedrijf. Hiltra Barneveld B.V is expert op het gebied van opslaan van lithium batterijen en accu’s, waardoor wij u van goed advies voorzien.


Aanbiedingen